zondag 29 december 2013

Ngorongoro

Vanaf ons balkon mooi de zonsopgang kunnen zien boven de Ngorongoro krater. De Maasai gaan al vroeg op pad om hun geiten, koeien en ezels in de krater te laten grazen. Onze gids Anderson heeft elke dag een nieuw doel. Vandaag was dat de neushoorn want dat was de laatste van de big five die we nog niet hadden gezien (big five = olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn). We begrepen van hem dat de big five uit het jagen komt. Dat zijn de 5 beesten die een jager graag als trofee wilde hebben (hoorns, slagtanden of huid). Eerst een uurtje rijden over de rand van de krater waar we weer uitzicht hadden op allerlei Maasai dorpjes die in een cirkel midden in het landschap staan. Daarna door de ingang en de krater in. Ons hotel ligt boven aan de rand van de krater op 2300 meter. In de krater is het 500 meter lager. In Ngorongoro kun je zo’n beetje al het wild tegen komen wat je kan bedenken. Er leven nog 23 neushoorns dus daar gingen we naar op zoek.
Na de nodige olifanten, zebra’s en wrattenzwijnen zagen we in de verte de eerste neushoorns. Ze waren erg ver weg dus moeilijk te zien. Even verderop lag er een leeuwen echtpaar in het struikgewas. Volgens Anderson waren ze in de paartijd. Dat duurt een week en dan doen ze het elke 10 minuten tot een half uur, de hele dag door, totdat het vrouwtje is bevrucht. Dat gaat blijkbaar niet zo snel en dat schijnt te komen doordat er maar heel weinig zaadcellen in het sperma zit. Het moet dus vaak gebeuren wil het een keer raak zijn. Al vrij snel stond het vrouwtje op en liep ze naast onze auto het gras in, ging op haar buik liggen en het mannetje kroop er op. Na 10 seconden was hij al klaar en gingen ze voldaan in het struikgewas liggen. Vervolgens was het wachten op de volgende keer. Dat was precies een half uur later. Het vrouwtje kwam uit het struikgewas, het mannetje er achteraan, en gaan met die banaan! Ook weer precies naast onze auto!

Vervolgens waren we wel aan een lunch toe dus reden we naar een meertje wat ook wel de hippo pool werd genoemd. Het wemelde er van de nijlpaarden die mooi gingen poseren met hun grote bek open. Na nog een paar mooie buffels kwam de klap op de vuurpijl. Anderson hoorde op de radio dat er ergens een neushoorn de weg ging oversteken. Als een gek begon hij te rijden en na 5 minuten kregen we hem inderdaad in het vizier. En prachtig groot mannetje. Er leven alleen zwarte neushoorns. Ze zien er grijs uit vanwegen de modder waar ze graag in rond rollen. De neushoorn liep heen en weer en op een gegeven moment kwam hij op alle auto’s aflopen die stonden te kijken.
Hij liep recht langs onze auto. Een zeldzame gebeurtenis volgens Anderson want meestal moet je het doen met een neushoorn op grote afstand. We hadden dus weer geluk! Ook met het weer, want het is hier nog steeds prachtig en rond de 25 graden. Morgen gaan we weer verder, richting het Tarangire National Park.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten